De in Nederland woonachtige Ketevan Sharumashvili is een van de meest vooraanstaande Georgische pianistes van haar generatie. In 2015 sluit ze haar studie succesvol af bij Naum Grubert en Jan Wijn aan het conservatorium van Amsterdam. Eerder, in 2010, behaalt ze haar eerste Master aan het staatsconservatorium van Tbilisi, waar ze studeerde met een beurs die haar was toegekend door toenmalig president Saakashvili. In 2011 kent ook het KAAD haar een beurs toe om haar studie te kunnen vervolgen in Hamburg aan de Hochschule für Musik und Theater. Daar legt ze in 2013 het ‘Konzertexamen’ af met excellent als score, en behaalt zo het diploma concertpianist.

 

Tijdens Masterclasses in Weimar is het Konstantin Scherbakov die Ketevan als beste deelneemster kiest om te soleren met orkest in de Weimarhalle tijdens het slotconcert. Ketevan volgt ook Masterclasses bij andere meesterpianisten waaronder Paul Badura-Skoda, Tamás Vásáry en Boris Berman die allen onder de indruk zijn van haar eigen gevoelige spel en virtuositeit.

 

Ketevan wordt geboren en groeit op in de Georgische hoofdstad Tbilisi. Klassieke muziek krijgt ze niet van huis uit mee, maar wanneer ze de piano van de buren ontdekt wordt al gauw duidelijk dat haar een bijzonder muzikaal talent is gegeven. Ze leert spelen met grote passie, vreugde en ongeremdheid. 

Zonder de intentie beroepsmuzikante te worden, wordt ze pas op twaalfjarige leeftijd naar het Paliashvili Muziekgymnasium voor hooggetalenteerde kinderen gehaald. Amper twee jaar later wint ze haar eerste pianocompetitie in Parijs. 

 

Inmiddels is ze prijswinnares van meerdere internationale competities in Frankrijk, Italië, Griekenland en Holland. Ze won onder andere de ‘Soroptimist Prijs’ bij de Viotti Competition in Vercelli - Italië, ontving de derde prijs bij de Lagny-Sur Marne Competitie in Frankrijk en won de eerste prijs en de ‘Special Price of the Jury’ in the Pianale competition in Duitsland. 

 

In 2017 kiest Ketevan voor Nederland als thuisbasis waar ze een dynamisch concertleven leidt als solist en kamermusicus. 

 

 

“An excellent pianist and a wonderful musician who understands the deeper meaning of works she performs”

-Cyprien Katsaris